Echipamentele de compresie – de luat sau de lăsat?
În ultimii ani, echipamentele de compresie au devenit tot mai populare. De altfel, un studiu realizat de o echipă de cercetători din Germania a demonstrat că acest tip de echipament ajută sportivii să se recupereze mai repede după un antrenament sau accidentare. Acesta ajută și la nivel mental, întrucât senzația purtării unui asemenea echipament te va face să te simți mai pregătit pentru un antrenament mai solicitant.
În ce sporturi se utilizează compresia musculară?
Compresia este folosită atât în sporturile individuale de anduranţă: alergare, ciclism, înot, triatlon, motociclism, cât şi în sporturi de echipă: fotbal, rugby, handbal, baschet, volei, sporturi care, în general, presupun eforturi de durată relativ scurtă, dar intensă, în stil exploziv.
Caracteristici și beneficii
Principalele caracteristici și beneficii ale unui echipament compresiv le vom enumera mai jos:
Îmbunătățește circulația sângelui
Prin compresia aplicată, îmbunătățesc fluxul sangvin către inimă. Echipamentele de compresie, de fapt, comprimă vasele de sânge și mușchii, astfel încât sângele circulă prin canale mai mici, și de aceea ajunge mai repede înapoi la inimă. Asta înseamnă că sângele se mișcă optim, și se oxigenează mai bine, iar reziduurile sunt eliminate din țesuturi mai repede.
Reduce vibrația musculară și stabilizează tendoanele
Când alergăm lovim pământul cu forță cam de 80 de ori pe minut cu fiecare picior. Asta înseamnă că într-o alergare de o oră, mușchii fiecărui picior vor fi supuși forțelor de impact de aproximativ 4.800 ori. Mai ales grupele mari de mușchi, cum sunt cele ale coapselor sau gambelor, oscilează datorită vibrațiilor, aceste mișcări fiind adiționale celor normale, necesare deplasării. Vibrațiile acestea contribuie la oboseala mușchilor, și cu cât alergi o perioadă mai lungă de timp, sau cu mai multă forță, cu atât vei resimți mai mult efectele lor.
Reduce oboseala musculară și acumularea de acid lactic
Faptul că sângele circulă mai bine înseamnă că acidul lactic și toxinele acumulate în timpul efortului se elimină mai repede. Îți vei simți mușchii mai odihniți, și vei putea depune efort timp mai îndelungat. Nu doar asta, dar și recuperarea după efort va fi mai ușoară. De obicei efectul este sesizabil la o zi sau chiar doua după antrenament.
Achiziționarea unui echipament de compresie
Foarte important atunci când achiziționezi echipamente de compresie, este să te asiguri că alegi mărimile potrivite dacă îți dorești să beneficiezi de avantajele purtării articolelor de acest gen.
Dacă te situezi între două mărimi și nu ai mai purtat niciodată haine de compresie, este recomandat să optezi pentru măsura mai mare. Sportivii cu experiență recomandă să se aleagă o mărime mai mică pentru a da rezultate de compresie mai bune și beneficii sporite, dar asta doar în cazul în care ai mai purtat haine de compresie suficient de mult în trecut. Pentru început este important să porți mărimea ce se potrivește perfect corpului tău.
Datorită faptului că acestea se comportă ca o a doua piele, hainele trebuiesc îmbrăcate încet, fără purtarea de bijuterii ascuțite. Deși au proprietăți elastice excelente, se recomandă să nu se forțeze îmbrăcarea lor dacă se observă că ele nu se potrivesc, ci să se încerce o mărime mai mare.
Pe http://www.manusionline.ro beneficiați, până la data de 30 Noiembrie, de orice articol din categoria hainelor compresive, cu 20% discount, folosind codul de reducere.
You must be logged in to post a comment.