5 sfaturi pentru portari
Poziția portarului în cadrul unei partide de fotbal poate fi cea mai singuratică pe teren. Greșelile sunt mai costisitoare decât în orice altă poziție, adică portarul se poate confrunta cu critici grele dacă lucrurile nu merg bine. Iată cinci sfaturi pentru postul de portar pentru a vă ajuta în joc.
1.Repunerea mingii în joc
Repunerea mingii către coechipierii d-voastră rapid și precis poate oferi un real avantaj echipei. Distribuția rapidă de la un portar poate declanșa un contraatac care poate prinde defensiva adversă pe picior greșit și poate duce, astfel, la o șansă sau chiar un gol marcat. Multe acțiuni de atac pornesc cu o aruncare de portar sau lovitură, așa că odată ce ați salvat sau ați prins mingea, priviți în jur pentru a vedea dacă există colegi de echipă ce pot declanșa contaatacul.
Dacă aruncați ”sub braț”, impregnați balonului un efect de rotație. Acest lucru oferă energia necesară pentru a da un impuls contraatacului și permite apărătorului să preia controlul fazei, economisind timp.
Aruncarea ”peste braț” poate oferi mai multă precizie decât lovitura cu piciorul și este obișnuit să vezi cum un portar poate trimite mingea până la linia de mijloc a terenului, pentru ca mijlocașul să poată fructifica faza, continuându-și ascensiunea spre careul advers.
2. Controlul în careul de pedeapsă
Este important să cunoașteți poziția d-voastră în raport cu mingea, și, de asemenea, să fie conștienți de poziția apărătorilor dumneavoastră și ofensiva echipei adverse. Dacă puteți instrui fundașul să închidă colțul scurt, iar d-voastră să-l acoperiți pe cel lung, oportunitatea atacanților de a înscrie este limitată.
3. Comunicarea
Discutați cu apărătorii d-voastră în timpul / înaintea meciului și, de asemenea, la antrenament. Este important ca un portar să cunoască pozițiile pe care apărătorii săi le vor prelua, precum și jucătorii pe care îi vor marca. Având un om plasat la colțul scurt, puteți salva 2 sau 3 goluri pe sezon, deoarece acesta poate degaja lovituri de pe linia porții, la care portarul nu poate ajunge. Comunicarea este deosebit de importantă la loviturile de colț, iar strigând ceva de genul “las-o” sau “a mea” va ajuta la evitarea neînțelegerilor care pot duce la pierderea mingii.
4. Situațiile unu-la-unu
Dacă un atacant ”păcălește” capcana offside-ului sau vă depășește defensiva și se află în poziție regulamentară, este important să îngustați câmpul de acțiune cât mai mult posibil. Rămânerea pe picioare pentru cât mai mult timp posibil este importantă deoarece forțați atacantul să ia o decizie cu privire la direcția loviturii. Aceștia vor începe să se îndoiască destul de des în acest moment, deoarece li se prezintă o serie de opțiuni și nu pot fi siguri pe care să o ia.
Dacă plonjați prea devreme, îi ajutați să ia o decizie, oferindu-le, de asemenea, un spațiu mai mare pentru a trage. Încercați să vă flexați trupul cât mai jos posibil, astfel încât să puteți reacționa pentru a salva o lovitură din lateral.
5. Corner
Poziția d-voastră la o lovitură de colț depinde de faptul dacă jucătorul care lovește mingea este dreptaci sau stângaci. Atunci când mingea are o rotație spre interior, în sensul acelor de ceasornic, ar trebui să vă plasați un pic mai aproape de colțul scurt pentru a-l proteja. Dacă mișcarea mingii este spre exterior, adică în inversul acelor de ceasornic, puteți sta puțin mai departe de colțul scurt, poate la trei sau patru metri. Cel mai important lucru este să prindeți mingea la cel mai înalt punct.
Aveți un avantaj față de ceilalți jucători de pe teren, deoarece sunteți singurul care își poate folosi mâinile în careu. Indicat este să vă poziționați degetele mari în spatele mingii astfel încât priza să fie mai sigură și să ieșiți cu genunchiul înainte pentru a vă apăra de atacanți.
You must be logged in to post a comment.